Column

  Proevendag voor pup en jonge honden 2014

  Tja, daar staan we dan, verborgen in de inmiddels groene zuidwest hoek van Friesland, met ons jonge grut in allerlei kleurvarianten. Die druk zijn omdat zij hun vriendjes zien en omdat ze weten dat ze leuke spelletjes gaan doen. De opkomst is groter dan verwacht (slechts drie officiele inschrijvingen, de rest op de bonnefooi maar net zo welkom!). Als baasjes hebben we nog niets gedaan, maar we laten ons de koffie en koek wel smaken.  Ons grut, de puppies en de jonge honden, zal even moeten wachten. Hun beloning volgt nog, want zij zullen zich van hun beste kant laten zien tijdens de 5 proeven. Verschillende proeven voor puppies en jonge honden, bedacht door de enthousiaste bestuurders en vrijwilligers van de Vereniging Jachthondenopleiding Sudwest Fryslan.

  Mijn Curly Karsha behoort met ruim 1 jaar tot de jonge honden. Evenals de Weimaraner Bram van Linda en de Duitse Staander Anton van Marloes en Acronius die het afgelopen half jaar samen in dezelfde groep hebben getraind. Het 1e onderdeel (proef 4) vergt veel van het geheugen van de honden: hond en baas staan op bospad, terwijl zowel aan ene kant als andere kant van het bospad twee dummies in het "pretbos" (volgens Willem tijdens zijn uitleg in 2e onderdeel, proef 5) worden opgegooid. Binnen 4 minuten moet de hond alle 4 dummies bij de baas op het bospad brengen. Anton is dolenthousiast en vliegt zelfs verder weg dan nodig maar voltooit de opdracht razendsnel en ruimschoots binnen tijd. Karsha gaat bedachtzamer te werk, blijft in de buurt van de dummies, is wat slordig door de dummies niet in de hand af te geven (doet ze anders nooit....) maar haalt de opdracht binnen de tijd. Bram is niet 100% gefocust, slechts 1 dummy terwijl hij maar al te graag voor Linda werkt.  Toch is het dit hun niet kwalijk te nemen, want hun training is tijdelijk onderbroken geweest. Linda is immers in januari bevallen van een nieuwe wereldburger.

  Terwijl wij wachten op het tweede onderdeel, stijgt de temperatuur van 7 C in de ochtend naar uiteindelijk 19 C in de middag. De wachttijd bedraagt inmiddels ruim een uur, de honden raken verveeld en hun bazen ondanks het prachtige weer geirriteerd. Of beter verhit ;-). Als dan eindelijk proef 5 gedaan kan worden wordt de lange wachttijd duidelijk. Met engelengeduld staan de keurmeesters elke hond in open veld aan te moedigen de drie zichtbare dummies een voor een op te halen zonder dat de baas van zijn/haar plek komt. Karsha heeft niet zoveel zin meer maar met veel hulp worden alle dummies bij de baas gebracht. Bram is nog steeds niet 100% gefocust maar Anton is alweer dolenthousiast en komt in mum van tijd weer terug om elke dummy af te geven.

  Tijdens het 3e onderdeel gaan Linda en Bram logischerwijs naar huis vanwege de baby, dus Anton en Karsha mogen met hun baasjes verder de eer hoog houden. Wat lastig is als je eerst een dummy in het bos moet halen en dan pas de dummy opgegooid door AnJoLien. Wellicht door de hitte bevangen gaat Karsha voor haar favoriet, de hazendummy én AnJoLien!  Marjolein moet als helper erg haar best doen om Karsha mee te krijgen naar het bos (AnJoLien en de hazendummy zijn veel interessanter), maar eenmaal daar weet Karsha de dummy meteen te vinden. De prestatie van Anton en zijn baasjes is hier helaas aan mij voorbijgegaan. Want ik vind de reacties van Karsha voor haar doen zo sloom dat ik besluit natte voeten te halen in de vijver.

  En zie daar, na de onderdompeling in het frisse water is Karsha helemaal weer terug. De laatste twee onderdelen (kortste route over heuvel door bos ipv om de vijver bij baas komen en na voerbak doorsturen naar dummy samen eerder diep weggelegd in bos) doet ze met zoveel verve en foutloos dat ze met 10-en wordt beloond. Ook Anton loopt de kortste route in het een na laatste onderdeel supersnel, maar laat helaas steekjes vallen bij het laatste onderdeel: hij vertikt het om een of andere reden eerst naar de voerbak te gaan, de dummy in het bos heeft blijkbaar een grotere aantrekkingskracht. Of was dit verhaal nu juist andersom? Het geheugen van de hond is beter dan van de baas :-).

  Inmiddels zijn alle groepen klaar en trekken keurmeesters zich terug. Alle aanwezige honden met hun baasjes verzamelen zich bij de vijver. Yes! Mooie kans om de nieuwe zoomlens even verder uit te proberen. Vanwaar het resultaat op de volgende site: https://plus.google.com/photos/116005031846459073446/albums/6004868832284180353

  Uiteindelijk worden we bijeen geroepen.... Allemaal geslaagd! Alle honden krijgen voor hun prestaties hun favoriete worst en een "tandenflosser". Hun bazen moeten het doen met eenpapieren certificaat C die ze samen hun hond hebben gehaald. Helaas niet iets lekkers erbij ;-)

  Hoewel de proevendag langer duurde dan gepland, kan dankzij de enthousiaste inzet van keurmeesters en vrijwilligers/helpers én het stralend mooie weer teruggekeken worden op een geslaagde proevendag!

   

  Hedwig

  Inloggen