Onze ideeën

  Wij horen graag bij de TRENDSETTERS

   

  Waarom positief trainen.

  Honden leren aan de lopende band van alle ervaringen die ze opdoen. Als een hond merkt dat een bepaald gedrag hem of haar iets prettigs oplevert (het gedrag is 'belonend'), dan zal zijn of haar motivatie om dit gedrag te herhalen groter worden, met als resultaat dat dit gedrag zal toenemen. Daar kunnen wij als voorjagers dus mooi gebruik van maken! Als je bepaald gedrag van je hond wilt zien, hoef je er dus alleen maar voor te zorgen dat dit gedrag voor de hond belonend is. Wil je, je hond op een fluitsignaal het commando ‘zit’ aanleren? Laat hem er een brokje mee verdienen en hij zal het graag voor je doen. Zo simpel is het eigenlijk.

  Wij hebben bij Súd-West de slipketting al meer dan tien jaar aan de hoogste wilgen gehangen omdat wij weten dat een opvoeding zonder dwang of straf vrolijke, gehoorzame, baasgerichte honden oplevert. Na jaren studie en ervaring is ontdekt  dat straffen niets meer en niets minder dan symptoombestrijding is. Ongewenst gedrag kan er wel (even) door stoppen, maar je neemt de oorzaak er niet mee weg. Bovendien: door straf schiet een hond in de stress waardoor zijn leervermogen afneemt en waardoor de baas-hondrelatie een flinke deuk oploopt. Met als gevolg nog meer ongewenst gedrag. Dankzij langdurig wetenschappelijk onderzoek naar het gedrag van honden weten we nu ook dat het anders kan: leuker! ‘Positief trainen’ is de trend. Dit houdt in dat de omstandigheden zó worden ingericht, dat de hond het alleen maar goed kan doen en dus beloond kan worden (uitdagen van gewenst gedrag en dat belonen). Er is de laatste tijd veel veranderd in de hondenopvoeding en –training van jachthonden. Nog niet zo lang geleden was het heel normaal je hond iets aan te leren met behulp van ruk- en trekwerk.

  Een hond die in de  ogen van zijn baas of de trainer iets niet goed deed, kon een schop, een stevige ruk aan de lijn of op z’n minst een flinke scheldkanonnade verwachten. Het zal u nu duidelijk zijn dat wij voor mensen die nog volgens de “oude methode” met zware commando’s,  corrigerende tikken en een ruk aan de lijn willen trainen niet de passende opleiding(en) bieden.

  Wij, bestuur en trainers van Súd-West, horen graag bij de trendsetters!

   

  Inloggen