Nieuwsbrief (SUDWESTER)

  Even met de hond uit, pfffffff

  Lekker ff met† de hond kuieren wat kan daar nu mis mee zijn.†Bedenk dat† met een buiten temperatuur van 25 graden† het asfalt al snel een temperatuur van †50 graden bereikt.
  Geen mens loopt met deze temperatuur op blote voeten over het asfalt maar veel honden baasjes† verlangen† dit wel† van hun trouwe viervoeters.† Honden kunnen hun warmte moeilijker kwijt† dan wij mensen dat kunnen . Zij hebben slechts hun voetzolen en het hijgen waardoor ze overtollige warmte kwijt kunnen. Oververhitting ligt op de loer en dit kan sneller gaan dan men denkt.

  Heerlijk hŤ, †dat mooie weer† maar de warmte geeft voor veel dieren problemen.† Wij weten het †allemaal wel, honden laat je niet zo maar achter in een in de brandende zon staande auto. †Toch lezen we nog regelmatig †in de krant dat er weer een auto opengebroken is om een hond uit een kokende auto te bevrijden. Daar hebben we dan al snel een veroordelend woord voor over..' Dat weet je toch'† dat is dierenmishandeling, die,...die mensen zijn geen hond waard, †een foto van een goudvis is genoeg enz..
  Maaaarrrr..... de hond† naast de fiets uitlaten kan ook op dierenmishandeling uitlopen. Naast de fiets over het asfalt van 50 graden en dan vaak nog moet de hond †in galop. Het† kan toch niet waar zijn. Gaf ik net al aan dat de hond zijn warmte o.a. via zijn voetzolen kwijt moet,† naast de fiets over het asfalt geeft verbrande voetzolen....Hoe moet dit nu met die warmte ?

  †Mag ik een gewetens vraag stellen....
  " Wie loopt op blote voeten over de hete kooltjes van onze Tjakka† goeroe. Juist, †ik denk niet dat er veel mensen zijn die dit uitproberen. Bij een buitentemperatuur† van 25 graden heeft het asfalt binnen 10 minuten een temperatuur van 50 graden bereikt. Daar laten wij de hond wel overheen lopen, wil hij niet dan trekken we nog even aan de riem... 'kom joh'.

  Er zijn heel wat †mensen in onze dorpen die de hond graag naast de fiets uitlaten... Meestal rijden zij veel te snel.... Een hond† mag niet langer dan een minuut of 5 in galop, †dan moet je weer overgaan in een langzamer tempo: †draf of† stappen. ††Ga ik† met mensen, die te veel en te snel fietsen,† een gesprek aan †over dit te hoge tempo †dan krijg ik steevast de reactie " Hij doe het zelf" ††Mensen, †nee een hond doet niets vanzelf, ook een hond hoor je te trainen om naast de fiets mee te lopen daar zijn trainingsmodellen voor, †maar daar wil ik het nu niet over hebben.
  Belangrijker vind ik het de fietsende uit-laters bij de huidige temperatuur te wijzen op deze vorm van mishandeling.

  Pas ook op bij hevige inspanning zoals spelen of achter de bal aan rennen. Net als fietsen in de zomer vormt het een risico. De hond moet een goede conditie hebben en regelmatig kunnen afkoelen (bijvoorbeeld door te zwemmen). Goed† wij gaan er nu maar even van uit dat niet iedereen weet hoe brandend het asfalt kan zijn.† †Dat zou zo maar kunnen maar †van af nu wij kunnen wij elkaar er wel over vertellen....

  Bedenk dat we bij een temperatuur van 50 graden een ei kunnen bakken
  Bij een buiten temperatuur van 25 graden is het asfalt binnen 10 minuten 51.6 graden.
  Bij een buiten temperatuur van 30 graden is het asfalt binnen 10 minuten 57,2 graden
  Bij een buiten temperatuur van 30.5 graden is het asfalt al snel †61.7 graden.
  Let er op de voetzolen van een hond zijn zo maar verbrand.
  Druk de achterkant van je hand 10 seconden tegen het asfalt dan weet je hoe heet het voor jou voelt....

  Zo moet het toch lukken mensen duidelijk te maken dat een hond naast de fiets met deze warmte† echt niet kan. Ga lekker samen lopen....even naar het meer of 's morgens lekker vroeg naar het bos en geniet† samen van de natuur.

  †††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††© frsl sw

  Inloggen